Verensokeri

Verensokeri tarkoittaa sitä miltä se kuulostaakin: veren glukoosipitoisuutta. Kun ruuasta saadaan hiilihydraatteja, niin ne hajoavat ruuansulatuksessa, ohutsuolessa pääosin, monosakkarideiksi. Ne imeytyvät verenkiertoon ja siirtyvät maksaan, joka muuttaa ne glukoosiksi. Sen takia glukoosi on ainoa sokeri, joka voi siirtyä suoraan ruuansulatuksesta soluihin. Verestä glukoosi siirtyy soluun solukalvon kantajaproteiinin avulla.

Syömisen jälkeen verensokeri siis nousee. Samalla haima vapauttaa insuliinia. Tämän hormonin tehtävä on käynnistää reaktiot, joissa varastoidaan glukoosia glykogeeniksi maksaan ja lihaksiin. Kun on nälkä ja verensokeri laskee, niin haima alkaa erittämään hormonia nimeltä glukagoni, jonka tehtävänä on pilkkoa glykogeenia takaisin glukoosiksi verenkiertoon.

Haiman lisäksi maksa on tärkeä elin sokeriaineenvaihdunnan säätelyssä. Se varastoi ylimääräistä sokeria ja palauttaa sitä verenkiertoon saadessaan komennon haimalta glukagonin avulla. Maksa voi myös muuntaa mm. rasvaa ja valkuaisaineita sokeriksi, jos sokeria ei ravinnosta ole tarjolla. Glukagoni purkaa myös muita energiavarastoja, kuten varastorasvaa, läskiä. Insuliini taasen pysäyttää varastojen purun ja käskee aloittamaan varastoinnin, ja tähänkin reagoi maksa ensimmäisenä. Insuliini ja glukagoni ovat siis saman asian vastavaikuttajia, olkoonkin että insuliinin suhteen toimii myös useita muitakin hormoneja. Hormonit pyrkivät aiheuttamaan tasapainotilanteen, ja jos joki järkyttää tätä tasapainoa – diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta – niin umpieritysjärjestelmän mennessä sekaisin myös energia-aineenvaihdunta sekoaa; koira alkaa lihomaan tai laihtumaan herkästi.

Suurin osa soluista on erittäin joustavia energian lähteen suhteen. Kun sokeria ei ole, niin käyttöön otetaan rasva- ja viimeisenä valkuaisaineenvaihdunnan tarjoamat energiat. Aivot ja hermosolut ovat poikkeus ja ne käyttävät nimenomaan sokereita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että koiran on pakko saada hiilihydraatteja ravinnostaan, sillä glukoosia kyetään tuottamaan muutakin tietä. Mutta täydellistä hiilihydraatitonta ruokavaliota on vaikea tehdä ja noudattaa, joten miniminä pidetty noin neljä prosenttia kuiva-aineesta riittää paremmin kuin hyvin.

Hypoglykemia on matalan verensokerin tila ja hyperglykemia korkean verensokerin tila. Diabeteksessa verensokeri on koholla insuliinin erityksen vähenemisen tai sen vaikutuksen heikentymisen vuoksi.

 

Jagster kirjoitti 766 artikkelia