GPS loggeri, osa II

Lyhyt kertaus. MyLogger GPS-reittitallennin, joka ei suostunut keskustelemaan myyjän suositteleman Traxmee.com -palvelun kanssa, toimi toisella palveluntarjoajalla, mutta piirsi reittiä kartalle hivenen vikapaikkaan. Näillä asetelmilla käynnistin Traxmeen siirto-ohjelman eilen illalla uudestaan – ja voilá: loggeri löytyikin ja reitti siirtyi traxmee:hen. Outoa. Ainoa, mitä oli tapahtunut, oli että laite oli roikkunut koko päivän USB-piuhan päässä. Ei tajua. Kaksi mahdollista selitystä tulee mieleen. Jossain sanottiin, että Traxmee ei suostu löytämään loggeria, jos sen akku on tyhjä. Mutta ei tuokaan kelpaa, koska ei neljän tunnin käyttöajalla puolen tunnin tallennus voi akkua syödä niin paljoa, että tietokone ei sitä USB-kaapelin takaa löytäisi. Toinen, ehkä luultavampi, on kosketushäiriö. No, joka tapauksessa toimi – ja jännityksellä odotetaan toimiiko vielä tänä iltanakin.

Pääsin siis tutustumaan Traxmeen palveluun, ja vaikka sen tekninen toteutus onkin outo, ja määrätyt linkit nimetty hieman ns. mutkan takaa – haluttuja asioita joutuu hetken miettimään ennen kuin löytyvät – niin ihan kivalta tuo tuntui. Itseasiassa jonkin verrankin paremmalta kuin @trip, koska tarjoaa enemmän erilaisia käppyröitä.

Karttavirhekin selvisi. Reitti on piirretty kartalle aivan oikein, mutta jos näkymäksi ottaa satelliittikuvan (joka on visuaalisesti mukavampi), niin heittää pieleen. Syy ei siis liene itse reittitallentimen, vaan Googlen tavassa sijoittaa satelliittikuvat kartalle tai jotain. Eipä tuolla suurtakaan merkitystä ole, koska osaan lukea karttaa. Mutta korkeuseroihin en vieläkään usko.

traxmeet

Traxmee tarjoaa mahdollisuuden tutkia reittiä ajan suhteen vetämällä ns. lopetuspistettä eri kohtiin kuljettua matkaa. Käppyrät saa piirrettyä ajan, matkan, nopeuden, korkeuden, kaltevuuden jne. suhteen. Mahdollisuus olisi myös ottaa yhdeksi vertailuarvoksi sykkeen, mutta kuten kaikki tietävät, niin greyhoundeilla se ei ole valinta – sellaista sykemittaria ei ole keksitty, joka kykenisi juoksevan greyn sykkeen mittamaan. Plus että koiralla syke erittäin usein kertoo mielentilasta, ei rasituksesta.

Nyt olen kahta eri palvelua käyttänyt yhden ulkoilutuksen – anteeksi, treenisession – datan perusteella, ja pitäisi varmaan esittää joitain hyötykohtia moisen apparaatin käytöstä treenissä. Sellaisia ei oikeastaan ole. Reittitallennin tarjoaa nippelitietoa, jota voi ehkä käyttää hyväksi uutta harrastajaa opetettaessa tai perusteluna joillekin väitteille. Mutta siitä ei saada sellaista lisäarvoa, jolla koiran saisi nopeammaksi.

Mutta se konkretisoi muutamia perustotuuksia tai -oppeja. Kaappauksen käyrästöstä näkyy, että koira tekee luonnostaan intervalliharjoituksia. Mielenkiintoista on se, että vaikka tuo tallennus oli nimenomaan rauhallisen kävelylenkin jäljiltä, niin “intervallisuuden” säännöllisyys aivan kuin hyppää silmille.

Lämmittelystä ja sen merkityksestä puhutaan aika ajoin. Edelleenkään lämmittelyllä ei estetä loukkaantumisia, vaan ne johtuvat radan huollosta sekä kaikesta, mikä on tehty ennen starttia, mutta greyhound esittelee parhaimman nopeutensa vasta jonkin ajan kuluttua, ei aivan alussa. Toki tämä saattaa hyvinkin näennäisdataa, sillä tuohon vaikuttaa juoksumahdollisuudet (sopiiko lenkin alku ylipäätään täysivauhtiseen juoksemiseen) sekä niinkin arkiset asiat kuin tarpeilla käynti ja hajujen tsekkaus.

Kunnon kehittymistä loggeri saattaa myös kyetä esittämään – aika näyttää. Jos ylläpidettävä keskinopeus nousee, vauhtipiikkejä tulee useammin ja ne ovat nousujohteisia, niin voitaisiin olettaa koiran kunnon ja nopeuden olevan nousussa. Toki nuo näkee ihan silminkin, mutta ehkäpä loggerilla saisi näkyviin myös alkavat ongelmat – normaalia lyhyempi kuljettu matka, haluttomuus tai kyvyttömyys täysivauhtisiin irtiottoihin jne. Aika näyttää tuoltakin osin.

Ehkä meille kuitenkin ostetaan pari tuollaista lisää.

 

Jagster kirjoitti 828 artikkelia

Suomessa harrastanut koiria, alussa PK-puolelta: saksanpaimenkoiria, dobermanneja, beauceroneja, kaukaasianpaimenkoiria. Menestyksen suurimpia esteitä eivät olleet koirat, vaan oma kärsimättömyys ja kädettömyys. Sitten tulivat greyhoundit ja kilpaileminen. Lähdimme puoliammattilaisiksi Ruotsiin. Menestystä tuli, ja aika paljon myös tietoa ja taitoa – sekä känsöittyneet kantapäät. Kun tekee kaikki mahdolliset virheet ja keksii liudan aivan uusia, niin jalkapohjat ovat kovilla. Siirryimme Irlantiin, aivan täysipäiväisiksi greyhound-ammattilaisiksi. Pentuja, pentuja, pentuja, nuoria koiria, ratakoulutusta, ongelmatapausten korjaamista, treenausta, kilpailemista… Ja vielä hiukan pentuja. Lopulta takaisin Suomeen, ja eräällä tavalla takaisi alkulähteille: harrastamaan. Vuoden Koiria ja voittoja – jotain oppi maailmalla, kun tekee töitä itseään parempien kanssa. Koirien ruokinta ja ravitsemus tuli harrastuksena kuvioihin toistakymmentä vuotta sitten, ja jossain vaiheessa siitä tuli osa elantoa, kun tulot riippuivat koirien mahdollisimman hyvästä fyysisestä suorituskyvystä sekä terveydestä. Teoriaa on kahlattu muutamankin yliopistotutkinnon verran, mutta ilman tutkintoja. En minä titteleitä tarvitse, vaan tietoa. Käytäntöä onkin sitten harjoiteltu useamman sadan, tai tuhannen, koiran kanssa. Sama tarina fyysisen puolen kanssa. Oppiminen jatkuu edelleen.

8 ajatusta aiheelle “GPS loggeri, osa II

 1. Kaitsu sanoo:

  Olen itse yrittänyt tallentaa tietoa Garminin gps-kapulalla kerätäkseni kokemuksia koirien liikkumisesta. Olisi todella kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksiasi aiheesta. Itse huomasin kokeiluissani mm. sen, että koirat ovat yksilöitä myös tässä mielessä. Niiden tapa liikkua vapaana (määrä, nopeus, taukojen pituus…) on persoonaan, luonteeseen, lauman kokoon, asemaan laumassa jne. sidottu.

  1. Jagster sanoo:

   Dataa ei ole vielä tarpeeksi, mutta mielenkiinnolla odotan näkyykö kunnon koheneminen lisääntyvinä nopeuspiikkeinä – tietysti keliolosuhteet huomioiden. Ja että pitääkö paikkaansa lajissa elävä väite, että hyvät koirat eroavat muista siinä, että ne juoksevat enemmän niin määrässä kuin kerroissakin. Mutta nyt on ollut jo yllätys se, että nuo liikkuvat metreissä huomattavasti enemmän kuin mitä on oletettu.

   Kuten taisin jo johonkin kirjoittaakin, niin ei reittitallennin meillä mitään muuta, koska talviaika perustuu koirien omaan liikkumiseen, eikä jo hyväksi koettua reseptiä aleta muuttamaan, mutta jos saan noista käppyröistä jotain tukea omille teorioilleni, niin aina parempi 😉

 2. Lasse sanoo:

  Moi

  Kyllä gps-loggerilla saa ainakin mielenkiintoa lenkeille ja reeniin. Itse olen loggeria testannut vasta muutaman kerran, mutta selväksi on tullut että eri maastoissa ja eri seurassa koira tekee erilaista reeniä. No tuskin tällä mitään ihmeitä aikaiseksi saa, mutta kiva että on mukavaa….

  1. Jagster sanoo:

   Jep, ei se paljoakaan kerro sellaista mitä ei silminkin näkisi 😀
   No, meillä on noita nykyään kuusi käytössä, joten mikäs minä olen ketään syyttämään tekniikan turhasta käytöstä…

   Mutta se on pakko sanoa, että vaikka tiesin koirien himmaavan sitä mukaa kun hanget paksunivat, niin minulle ei ollut ihan täyttä käsitystä siitä kuinka perhanan paljon matkat ja vauhdit leikkaantuivat. Minkäs teet ja tieto lisää tuskaa – mutta tuskin ilman loggeria olisin yhtä aktiivisesti etsimässä korvaavia maastoja.

  1. Jagster sanoo:

   Hinta olisi ainakin halvempi kuin MyLoggerin, joka on tehnyt kympin korotuksen. Nopealla vilkaisulla en nähnyt kuinka taajaan se sijainnin taltioi. Mutta jos viitsit, niin naputtele tännekin kokemuksia jahka tuon saat ja pääset testailemaan.

   1. Pekka Vaan sanoo:

    joo laite on testattu ja ihan hyvin toimii.Helppo asennus mukana tulleessa cd:een takia. heikko singnaali tiheässä metsässä.käyttää google maps karttoja ja ainakin omat kävelyt osu kohdalle missä olin kävellyt.

    + hyvät suomenkieliset ohjeet
    +hinta
    +asennus
    +koko on hiukan pienenmi kuin tollanen internet mokkula

    -heikko singnaali tiheässä metsässä
    -ensi kerran akun lataus 4h ja sit seuraavat kerrat 2h

    1. Jagster sanoo:

     Täytyy laittaa harkintaan. Meillä nimittäin laukesi ensimmäinen MyLogger – viisi noita on, ja vanhin on vasta siinä puolen vuoden. Seuraavaksi aletaan keskustelemaan myyjän kanssa takuuasioista…