×

Puutos näkyy ulospäin – tai sitten ei

/ / Ravitsemus

20141222_185522Erilaisista piilevistä puutostiloista vääntäminen on ruokinnan kanssa puuhailevalle ihan arkipäivää. On jotenkin käsittämätöntä, miten hankalaa ihmiset on saada tarkkailemaan omaa vointiaan, saati sitten miten vaikeaa on saada ihmiset näkemään oman koiransa ravitsemukselliset ongelmat. Tämä toki koskee myös koiran käyttäytymista, mutta nyt nostetaan koira pöydälle – ja ruoditaan ravitsemuksellisia puutoksia.

Raakaruokinta ei ole kovinkaan vaikeaa, mutta tietyt lisäravinteet ovat melkein välttämättömiä. Ne kaksi ehdotonta laskettavaa ja pääsääntöisesti purkkihankintaa ovat D-vitamiini ja sinkki. D-vitamiini on siitä veemäinen, että sen puutos ei näy ulospäin. D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen ja sitä kautta luuston kuntoon, ja merkittävästi myös yleiseen vastustuskykyyn. D-vitamiinilla ei ole siis suoranaisesti sellaista tehtävää, mikä ulospäin antaisi viitteitä sen puutoksesta. Ja jos mennään pitkään minimikalsiumilla ja D-vitamiinin puutoksella, alkavat vaikutukset näkymään, kun koiria läpivalaistaan. Harmi vain, että nämä läpivalaisut liittyvät varsin usein jo tapaturmiin – varsinkin koiran pienet luut eivät kestä enää rasitusta, vaan murtuvat esimerkiksi tiukassa käännöksessä. Lisäksi D-vitamiinin puutos voi näkyä jatkuvana sairasteluna – jos jossain vain on liikkeellä mitä tahansa koirapöpöä, niin puutoksesta kärsivä koira sen pöpön todennäköisesti nappaa.

Sitten se sinkki. Sinkin tehtävät liittyvät ihon, sarveisaineiden ja turkin hyvinvointiin, ja sinkillä on myös merkittävä rooli entsyymitoiminnassa, hormonitoiminnassa – ja jälleen vastustuskyvyn ylläpitämisessä. Myös sinkin puutosoireet voivat liittyä kummallisiin pelkotiloihin, sairasteluherkkyyteen, tai sitten ne voivat näkyä ulospäin. Kun koiria tarkastelee tarkemmin vähänkään suuremman määrän, jotkut pienet jutut pistävät silmään tosi monen kohdalla. Anturat ovat kuivat, halkeilleet ja kovettuneet, koiralla on silmälasien kaltainen karvaton kuvio silmien ympärillä, ja varsinkin tumma karva näyttää mattapintaiselta ja hennolta, eikä ole säänkestävä. Karvaa myös saattaa lähteä vuoden ympäri, ja iho hilseilee. Uroksilla voi olla puutteellinen kiinnostus narttuihin.

Yhdeksän koiraa kymmenestä pääsee näistä vaivoista sinkkilisän myötä, ja sillä viimeiselläkin yleisilme todennäköisesti paranee, mutta turkin kehno laatu on perinnöllinen ongelma. Lienee sanomattakin selvää, että jos tämä viimeinen edustaa rotua, jolla turkin laatu on merkittävä kriteeri menestymisen osalta, niin sitä ei ehkä kannata käyttää jalostukseen.

Muidenkin vitamiinien ja hivenaineiden osalta puutokset ovat ihan mahdollisia. A-vitamiini vaikuttaa näköön ja ihon hyvinvointiin, jodi kilpirauhasvaivoihin, seleeni entsyymitoimintoihin, magnesium ja elektrolyytit palautumiseen… Tämän kaiken ydinviesti on siis lyhyesti: Älä kiellä ongelmia, joita koirallasi on – moni niistä voisi olla ratkaistavissa muutamalla purkilla.

 

11276148_10153550531454734_2041128877_n
Ehkä
joku
näistä?

Geyhound vastaan ihminen

28 maaliskuun 2013 By Jakke Lehtonen in Muut kilpailut

Kromi

03 tammikuun 2012 By Jakke Lehtonen in Mineraalit

ED-Mätsäri ja kiihdytyskilpailu

21 elokuun 2011 By Jakke Lehtonen in Muut kilpailut

Derby 2011

01 elokuun 2011 By Jakke Lehtonen in Racing, Videot

Manse Special ja Open Championship

31 heinäkuun 2011 By Jakke Lehtonen in Racing, Videot

Sumppu

Me opetamme ihmisille koiraa!

TOP