Rasva ruokinnassa

Kaikki tietävät, tai ainakin pitäisi tietää, että rasva on erittäin tärkeässä roolissa koiran ruuansulatuksen, energian tuotannon sekä ylipäätään hyvinvoinnin kannalta. Eikä greyhound tuolta osin eroa muista roduista, olkoonkin että rasvaa on yleensä kilpakoiran ruokinnassa pyritty enemmänkin välttämään. Nykyään tiedetään, että rasvahapoista on todella paljon hyötyä, eikä ihmispuolen “rasvakammo” päde koirilla. Rasvan, ja nimenomaan hyvälaatuisen eläinrasvan, puute lienee ruokinnan suurin ongelma. Rasvan puute aiheuttaa suurempia ongelmia kuin yliannos hiilihydraatteja. Se näkyy heti turkissa, tassuissa ja koko elinvoimassa.

Sulavuus

Eläin- ja kasvirasvat ovat jopa 95 prosentisesti hyödynnettävissä. On kuitenkin muistettava, että liika kuitu tai kalsiumin yliannostus vähentää rasvojen sulavuutta. Tämä tulee käytännössä vastaan silloin, kun käytetään esimerkiksi turhan suurta määrää viljoja yhdessä rasvan tai rasvaisen lihan kanssa. Jos ruokkii kahdesti päivässä, niin kuitupitoinen annos kannattaisi tarjota eri aikaan kuin rasvainen.

Kilpailevalle greyhoundille voidaan antaa kohtuullisen korkeita määriä rasvaa ilman haittoja, joka käytännössä tarkoittaa lihomista. Mutta koska valkuaisen määrä annoksessa on kuitenkin oltava vähintään 20 prosentia, niin määrättömästi rasvaa ei voida lisätä; siitä saadaan kuitenkin noin kaksi kertaa enemmän kaloreita. Ylipäärään koirilla rasvan määrän määrää paino. Kannattaa silti annostella rasva niin korkeaksi kuin kykenee ilman lihomista, tarjota riittävästi valkuaista ja leikata tarpeettomien hiilihydraattien määrää. Raakaruokinnassa tämä on kohtuullisen helpostikin toteutettavissa raaka-aineita vaihdellen, mutta onnistuu kuivamuonallakin. Valitaan keskitason ruoka energialtaan (alempi rasva käytännössä) ja lisätään rasva esim. kasvis- tai lohiöljynä ja nostetaan (parannetaan laatua) valkuaista lihalla tai kananmunilla. Tai sekä että.

Kun rasvan määrää lisätään, niin se on tehtävä portaittain määrää nostaen muutaman päivän aikana. Tällöin vältetään ns. rasvaripuli. Liialla hiilihydraatilla tai liian alhaisella rasvalla syötetyt koirat eivät enää osaa käyttää rasvaa. Tämä näkyy myös suoliston toiminnassa. Tottumisen vaatima ajanjakso vaihtelee muutamasta päivästä viikkoihin.

Noin 10 prosenttia kuiva-aineesta pidettiin ennen sopivana määränä kilpailevalle greyhoundille. Se on kuitenkin aivan liian vähän ja vaikuttaa paitsi yleiskuntoon, niin myös palautumiseen ja loukkaantumisherkkyyteen. Suositukset muuttuvat koko ajan ja 12 – 15 %, jopa korkeampi yksilöstä riippuen, toimii huomattavasti paremmin. Todella rankkaa työtä tekevät ja kylmässä ilmanalassa olevat tarvitsevat tietysti huomattavasti enemmän.Valjakot työssä vaativat koiramaailmasta ehkä eniten, ja metsästyskoirillakaan ei kannata rasvassa säästellä. Jos kasvavia pentuja pidetään tarhaolosuhteissa, niin niilläkin ruuan rasvaprosentti saa nousta huoletta – varmasti yli 20 prosentin jonkun matkaakin. Tällä vältetään muutamia greyhoundkenneleitä vaivaavat ja koko lajia mustaavat liian laihat nuoret koirat. Joskus rasvan saantia on rajoitettava reippaastikin – terveydellisistä tai muista syistä – mutta silloinkaan ei saisi koskaan mennä alle viiden prosentin.

Edut ja haitat

Energian lisäksi rasva tuottaa metabolista vettä, 107 grammmaa per sataa hyödynnettyä grammaa kohti. Valkuainen tuottaa 40 g/100 g ja hiilihydraatit 55 g/100 g. Jos on riskinä, että greyhound kuivuu tai kuivunutta koiraa hoidetaan, niin rasvan lisääminen ruokaan on eräs hoitokeinoista. Korkean proteiinin suhteen on lisäksi muistettava, että vaikka siitä saadaankin metobolista vettä, niin koska proteiinien aminohappoja ei voida varastoida, niin ylimäärä poistetaan elimistöstä munuaisten kautta virtsaan. Kokonaisuus huomioiden liiallisen proteiinin syöttäminen saattaa kuivattaa koiraa.

Energiataloudellisesti rasva on tehokkain. Koira – myös greyhound – on evoluution myötä kehittynyt moninkerroin ihmistä pätevämmäksi rasvan hyödyntäjäksi. Grammasta rasvaa koira saa 8,5 kcal muuntokelpoista energiaa. Mikäli koira ei saa ravinnostaan tarpeeksi rasvaa elimistön ja energiantuotannon tarpeisiin, niin toki se silloin käyttää lihaksiston proteiineja sekä hiilihydraatteja. Mutta tutkimuksissa on todettu, että lihassolut käyttävät ensisijaisesti nimenomaan rasvaa energiantuotantoon.

25 ml öljyä tuottaa saman energian, kuin 100 g rasvatonta, 10% naudanlihaa tai 50 g 24/10 kuivamuonaa.

Kun koira on pidemmän ajan vähärasvaisella ruokinnalla, kuten yleensä kilpailevat greyhoundit, niin elimistö eräällä tavalla unohtaa miten rasvaa käytetään. Kun rasvan määrää nostetaan, niin vie aikaa ennen kuin solut osaavat taas hyödyntää rasvaa täysipainoisesti. Tähän kuluu aikaa noin kuutisen viikkoa rekikoiratutkimusten perusteella. Käytännössä tämä näkyy siten, että rasvaa voidaan lisätä kohtuullisen paljonkin, ilman että painoa nousee huomattavasti. Tuon noin kuuden viikon jälkeen rasva-aineenvaihdunta toimii täydellä tehollaan, ja yhtä äkkiä koira lihoo, ja annosta joudutaan pienentämään, eli itseasiassa vähentämään energiamäärää.

Rasvan käyttö vähentää glykogeenivarastojen käyttöä energiantuotannossa, ainakin aerobisessa suorituksessa. Koska se lisää kestävyyttä, niin ainakin stayer-koirilla, kestävyyssuoritteisilla greyhoundeilla, ruuassa pitäisi olla sprinttereitä enemmän rasvaa. Tosin lihassolujakauma sekä niiden energiatalous on edelleenkin tärkeämmässä roolissa kuin rasvan osuus ruokinnassa.

Kun käytetään rasvaista ruokaa, niin E-vitamiini on pakollinen lisä, varsinkin jos ruuan pohjana on pakastettu liha, sillä pakastaminen tuhoaa E-vitamiinin. Jos pohjana pidetään alkuperäistä 10 prosentin suositusta, niin E-vitamiinia tarvitaan normaalin vuorokausisuosituksen 200 IU lisäksi 20 IU jokaista lisättyä 35 grammaa rasvaa kohden.

Älä koskaan käytä pilaantunutta, härskiintynyttä tai käytettyä, kuten vanhaa grilliöljyä.


Nordic/Katiska järjestää klinikka-tapaamisia. Keskitalven pakkasissa ohjelmassa on rasvaan keskittyvä ruokintaklinikka. Juttuun tulee jatkoa tuon klinikan jälkeen. Seuraa päivitysilmoituksia!

 

Jagster kirjoitti 766 artikkelia

2 ajatusta aiheelle “Rasva ruokinnassa