×

Gluteeni huohotuttaa

/ / Terveys

Gluteeni on ihmispuolella jatkuvasti valokeilassa. Keliakia lienee usealla tuttu. Se on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran (eli ns. kotimaiset viljat) gluteeni aiheuttaa suoliston limakalvolla tulehduksen. Koirilla tunnetaan vastaava sairaus, olkoonkin että harvinaisena. Sen sijaan ylipäätään herkkyys gluteenille lienee huomattavasti yleisempää, eli lähes kroonista. Keliakiaa, ja sitä kautta gluteenia, tutkitaan lähinnä keliakiaan liittyvien oheissairauksien takia. Ripuli, vatsan turvotus, laihtuminen, jatkuva väsymys, nivelsärky, migreeni, masennus, epilepsia, osteoporoosi ja erilaiset ravinteiden puutostilat liitetään usein keliakiaan  ja sitä kautta keliakiaa aiheuttavaan gluteeniin, sillä kaikki nuo ovat johdettavissa tulehdukselliseen ja “huonosti voivaan” suolistoon (Snyder ym. 1).

Keliakia saattaa olla samalla tavalla geneettinen ongelma kuin vaikkapa laktoosi-intoleranssi. Ainakin ihmisillä se liitetään yhteen geeniin, HLA-DQ, ja sen kahteen serotyyppiin 2 ja 8 (Tion ym. 2008 2). Arviolta 42 % yhdysvaltalaisista kantaa jompaa kumpaa serotyyppiä, mutta vielä hauskemmaksi asian tekee se, että gluteeniyliherkkyyden aiheuttamia vasta-aineita on havaittu 29 prosentilla terveistä (Fine 2004 3). Jos ihmisillä kuvitellaan, että gluteeniherkkyys johtuu muinaisiin aikoihin, kun söimme käytännössä marjoja, hedelmiä, riistaa ja kalaa, niin mitä koirien suhteen voidaan kuvitella? Jos sekasyöjä, joka alkoi syömään viljoja kohtuullisen vähän aikaa sitten, ei ole tyystin sopeutunut viljoihin, niin mitkä mahdollisuudet canis lupus familiariksella, joka on lihansyöjä, jolle viljat esiteltiin geneettisesti ottaen vasta viime viikolla?

Suurin osa koirien rapsutuksista ja suolisto-ongelmista diagnosoidaan allergioiksi, ja kohtuullisen kevyin perustein. Koirien veritestit ovat hyvin paljon lähempänä huonoa vitsiä, kuin aitoa diagnosointia. Ja jos ongelman perustana on nimenomaan gluteeni, niin koiran laittaminen eliminaatioruokavaliolle ei sekään kerro yhtään mitään allergiasta. Tietysti oireet poistuvat, kun gluteenin poistamisen jälkeen ajan myötä suolisto palautuu ennalleen.

Termi kolmannen pallin syndrooma on tuttu osalle, varsinkin lähipiirillemme. Aivan ikioma diagnoositöppi, jota käytämme pennunomistajillemme esimerkkinä liian monimutkaisen ajattelun vaaroista. Meillä oli gfreyhound-uros, jolla oli pientä vaivaa koko ajan, eikä suorituskyky radoilla ollut sitä mitä piti. Se heitti hieman toista takajalkaa sivulle, kulki selkä einen köyryssä, tuli hitaasti kopista ulos mutta kiihtyi sitten normaalisti ja juoksi turhan laajoilla kaarteilla. Syytä etsittiin kissoijen ja koirien kanssa. Vikaa ei löytynyt ja turhautuminen alkoi painaa. Aloimme puhua kolmannesta pallista – ajatusleikkinä – koska koiran kaikki oireet sopivat pallipuolen ongelmiin; sillä vain oli kaksi kivestä. Etsimme syytä aivan oikeasta suunnasta, eli nivusten/vatsan seudulta, mutta unohdimme yksinkertaisen ajattelun periaatteet. Missään vaiheessa ei tullut mieleen se todennäköisin ja selvin syy: suolisto-oireet. Sillähän oli uloste aivan normaalia. Uroksen vatsalihakset tekivät kiusaa, ja kun siltä jätettiin ensi alkuun kuivamuona kokonaan pois, niin se parani lähes kertaheitolla. Pidemmällä aikavälillä syy haarukoitiin eniten gluteenia sisältäviin kuivamuoniin. Tässä tapauksessa määrät eivät olleet edes suuria, sillä meillä ruokinta perustuu lihaan, mutta riittävät.

Eräitäkin ns. moniongelmaisia on korjattu kuivamuonan raaka-aineita ja määrää säätelemällä.

Gluteenilla on muitakin haittavaikutuksia, jotka saattavat kiinnostaa nimenomaan greyhound- ja muita juoksupiirejä. Nimittäin rasitusastmaa, nokkosihottumaa ja jopa analylaksiaa, nimenomaan ns. FDEIA:aa (food-dependent exercise-induced anaphylaxis), joka on rasitukseen liittyvä ruokaperäinen anafylaksia, sekä WDEIA:aa (wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis), joka on sama, mutta vehnäperäinen (Matsuo ym. 2005 4, Battais ym. 2005 5). Yhteydet ovat erittäin epäselviä, mutta nuokin kannattaa huomioida.

Greyhoundeilla varsinkin tunnetaan rasitusastman tyyppinen tila. Pian ratasuorituksen jälkeen koira alkaa yskimään ja röhimään, ja sitä jatkuu tunnista pariin päivään. Ensiapuna kannattaa koiran kuono ,ja suu pyyhkiä kaikesta limasta ja hiekasta, mitä vähemmän koira onnistuu nielemään sitä, niin aina parempi. Juotetaan maltillisesti, mutta usein, eikä anneta kylmää vettä – mieluiten kädenlämpöistä. Syytä ei tiedetä, mutta veikkaukset ovat lennelleet aidosta rasitusastmasta pehmeään kitalakeen ja nielurisoihin. Nyt gluteeni saattaisi tarjota yhden selitysmallin lisää.

Tarkoittaako tämä kaikki sitten sitä, että kuivamuonat ovat totaalisen pannassa? Ei tarkoita. Eivät kuivamuonat tapa koiraa sen enempää kuin että raaka liha parantaisi kaiken. Totuus on jossain siellä puolessa välissä. Mutta se tarkoittaa, että jos koiralla on mystisiä oireita, niin gluteeni kannattaa ehkä pitää mielessä yhtenä vaihtoehtona.Näihin viitattiin:

  1. Snyder CL, Young DO, Green PHR, Taylor AK. Celiac Disease. GeneReviews 1993-2008 Jul 03.
  2. Tjon JM, van Bergen J, Koning F.: Celiac disease: how complicated can it get? Immunogenetics. 2010 Oct;62(10):641-51. Epub 2010 Jul 27. PMID: 20661732
  3. Fine K.: Early Diagnosis of Gluten Sensitivity: Before the Villi are Gone. Celiac.com
  4. Matsuo H, Morimoto K, Akaki T, Kaneko S, Kusatake K, Kuroda T, Niihara H, Hide M, Morita E.: Exercise and aspirin increase levels of circulating gliadin peptides in patients with wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis. Clin Exp Allergy. 2005 Apr;35(4):461-6. PMID: 15836754
  5. Battais F, Mothes T, Moneret-Vautrin DA, Pineau F, Kanny G, Popineau Y, Bodinier M, Denery-Papini S.: Identification of IgE-binding epitopes on gliadins for patients with food allergy to wheat. Allergy. 2005 Jun;60(6):815-21. PMID: 15876313

Seikkaile

Etsi tai selaa Katiskaa, ja hyödynnä mitä tarvitset

Jaa ja saa

Jaa kokemuksia, kysele ja juttele. Joko kommenteihin tai Katiskan naamaan.

Hyödynnä

Jos haluat oppia lisää, niin suuntaa Sumppuun luennoille ja koulutuksiin

Ehkä
joku
näistä?

Pentusaastetta III

11 toukokuun 2011 By Jakke Lehtonen in Puruvoima

Pentusaastetta II

01 toukokuun 2011 By Jakke Lehtonen in Puruvoima

Vinkki: Halvat lelut

24 huhtikuun 2011 By Jakke Lehtonen in Puruvoima

Tissivideo

23 huhtikuun 2011 By Jakke Lehtonen in Puruvoima

Viikon päättömyys: Brit Care ja kuivaliha

19 maaliskuun 2011 By Jakke Lehtonen in Kuivamuonat
TOP