Salmonellauutisia

Juuri kun pääsin selittämästä, että salmonella ei ole ongelma, niin Hesari uutisoi Lidlin vetävän naudanlihaa pois markkinoilta salmonellan takia. Olen saanut siitä hivenen kuittailua, ohi pöytäkirjojen, No, ajoitus tuolle uutiselle oli kylläkin hyvä. Hyvää on myös sekin, että uutinen kertoo meille parikin asiaa. Ensimmäisen, että kyseessä oli aivan toiselta mantereelta tullut erä. Toiseksi, kyseessä ole ihmisten ruoka, ei eläinten rehu. Kolmanneksi, että valvonta pelaa.

Valvontaa pyörittää Suomessa Evira. Euroopan sisällä taasen Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA. Sama elin, joka taklaa tällä hetkellä oikein urakalla katteettomia terveysväitteitä. Pre- ja probiootit jugurteissa ovat saaneet oikein kunnolla nokkiinsa, ja aivan syystä. Toivottavasti jossain vaiheessa herätään myös eläintenrehuihin ja niiden katteettomiin lupauksiin, anteeksi: tutkimuksiin perustuviin väittämiin.

Keväällä 2009 Suomen kananmunatuotanto raiskasi salmonella. Taas kiitos valvonnan, ongelma rajoittui munintakanaloihin, mutta paljon meni hyvää munaa haaskuun. Varsinkin kun tuotanto laski myös koska siirryttiin eettisempiin tapoihin tuottaa munia. Syytä onkin, koska suuret teollisuusmunimot ovat hirveitä laitoksia, mutta seuraus kannattaa kuitenkin muistaa. Luomuviljely on hieno ja kannatettava asia, mutta muistetaan kuitenkin, että viimeksi kun Suomessa ravinto tuotettiin luomuna, niin täällä kuoltiin säännönmukaisesti nälkään – vain about viidenneksellä nykyasukasmäärästä. Minä en osaa ratkaista tuota yhtälöä. Toivottavasti joku kykenee. ilman joukkomurhia.

Suomessa tuotetaan kaikesta huolimatta puhdasta ruokaa. Tai en minä ravinnon puhtaudesta mitään tiedä, mutta ei siitä tartuntatauteihin sairastu. Kananmunien salmonella on yksi tällainen. Koska Suomessa valvonta pelaa, ja koska muualla maailmassa se ei pelaa yhtä hyvin, niin Suomella täytyy olla mahdollisuus kovempiin kontrolleihin tuontiruuan suhteen. Mutta koska luulo ei ole tiedon väärtti, niin perusteet on tutkittava. Suomessa on aina (paitsi 2009 rehun kautta levinnyt munasalmonella) päästy salmonellatartunnoissa tuotannon puolella alle yhden prosentin tason, mutta muu Eurooppa ei. Siksi EFSA:n perusteella Suomen tiukempi seula on perusteltua: tuontimunat ovat riski.

Tämäkin kannattaa lukea: EFSA julkaisi raportin kampylobakteerin ja salmonellan esiintyvyydestä broilereissa EU:ssa

Ei salmonellaa, ja Euroopan alhaisimmat määrät kampylobakteeria. Jos minä uskallan syödä broileria, niin uskaltavat koiratkin.

 

Jagster kirjoitti 767 artikkelia