Teen kokopäiväisesti koirien ravitsemusta sekä opetan omistajille koirien ruokintaa sekä fyysistä valmennusta. Suurin leipätyö on kuitenkin koira-ammattilaisten kouluttaminen vielä paremmiksi koirien ruokintaan ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Vastaan huomattavan pitkälle Katiskan sisällöstä.
Pikkupentujen vierotuksen kanssa ei kannata kiirehtiä. Niistä näkee milloin ne tarvitsevat lisäruokaa.
Kaffepaussissa muistutan, että pennun liiallinen liikuttaminen ei ole ongelma, vaan liika laiskuus. Pentu ei opi liikkumaan turvallisesti kuin liikkumalla ja aivan kuin kävelemään opetteleva taapero, niin pennun kannattaa ottaa kolhunsa. Aikuisena opetellessa hajoaa koira ja omistajan lompakko. Ohimennen herätän ajatusta liiasta aktivoimisesta liian aktiivisten hoitokeinona.
Tekee koirien kanssa mitä tahansa, niin aina on oltava hallussa kolme asiaa. Mitä tekee, mitkä ovat vaatimukset ja tekemisen osaaminen. Koira hankitaan määrättyyn tarkoitukseen ja perusteet on osattava.
Luiden syöttämistä koiralle pidetään jopa vaarallisena. Kypsät luut, varsinkin kanan ja broilerin, ovat jopa tappavia. Onneksi näin ei kuitenkaan ole.
Inernetistä löytää päättömyyksiä, kuten 50/50-ruokinnassa liha ei sula kuivamuonan kanssa annettuna, jos mukana ei ole omenaviinietikkaa.
Kysymykseen suosittele koiralle ruokamerkkiä on täysin mahdoton vastata, oli kyseessä kuivamuona tai liha. Se kun riippuu koirasta.
Ikuinen kysymys koirien ruokinnassa on, että annetaanko kalaöljyä, omega-3 kapseleita vai riittäisikö pelkkä liha.
Koiran laihduttaminen vaatii aivan samoja asioita kuin omistajaltakin. Väemmän ruokaa ja enemmän aidosti rasittavaa liikuntaa.
NCR määrää koirien ravitsemuksen rajat. Henkilö, joka tuijottaa tarkkoja numeroita ymmärtämättä niiden merkitystä, on NRC-uskovainen.
Pennun liika liikuttaminen ja rasitus huolestuttaa monia. AIvan turhaan, sillä normaalilla sielunvoimilla varustettu omistaja ei voi liikuttaa pentuaan liikaa.
Homaopatian ja vaihtoehtohoitojen katteettomien väitteiden kumoaminen, debunkkaus, vie niin paljon aikaa, ettei se kannata. Uskovaisiin ei voi vaikuttaa.
Koirien ruokinnassa lihankäytön merkitys on erilainen, jos sitä pohditaan eettiseltä tai ekologiselta kannalta. Mutta koirien ruokkiminen lihalla ei kuitenkaan kasvata hiilijalanjälkeä eikä lisää ilamstonmuutosta. Koirien lihat ovat ihmisten tuotennon sivuvirta ja hävikin vähentämistä.
Vihanneksissa, hedelmissä ja marjoissa ei ole niin paljon ravintoaineita kuin luullaan. Eikä koira ole vegaani. Koiran ruokapyramidi on erilainen kuin ihmisellä, eikä nokkonen ja chia ole missään tärkeässä roolissa siinä.
Koiralle puetaan mantteli, kun on liian kylmää tai jopa märkää. Toki rotuerot vaikuttavat siihen kuinka helpolla loimitetaan. Pukeminen ei ole kuitenkaan koskaan turhaa.
Lisäaineita pelätään turhaan. Kun kammo laajenee lisäravinteisiin, niin alkaa koirakin kärsiä.
Vanha koira on ansainnut rennot ja mukavat ehtoopäivänsä. Muutoin se ei tarvitse mitään erikoista säätöä. Ainakaan ruokaansa.
Ihmiset ostavat koirilleen lisäravinteita ja kysyvät sitten paljonko annetaan. Kysykää ensin mitä koira tarvitsee ja vasta sitten ostetaan.
Tampereen hevosmessuilla pääsin tutustumaan homeopaattisiin mineraaleihin sekä Himalajan vuorisuolan ja merisuolan oleelliseen eroon.
Eläinlääkärit eivät ole ravitsemuksen tai ruokinnan ammattilaisia, eikä liha tarkoita samaa kuin proteiini.
Koiran kuuluu syödä ruokansa, ei leikkiä sillä. Siksi ruokailusta ei tehdä koulutustapahtumaa, ellei ole todella pätevää syytä.
Uusin tapa hoitaa koiran niveliä on pakata broilerin rustoa kapseliin. Epäuskottavaako? Niinhän se onkin.
Harrastaa koiransa kanssa tai ”vain” ruokkii sitä, niin perusta täytyy saada kuntoon. Vasta sitten säädöt niin koiran rasituksen tai ruokinnan vajausten kanssa hyödyttää.
Pikanen parkkipaikkapaussi aiheesta miten epäeettistä on tutkia punkkihäätöä ihmisillä, mutta eettistä silti myydä tuotetta ihmisille ja koirille.
Kaffepaussissa ihmettelen josko lampaiden raakavillaa voisi käyttää esimerkiksi kipsinalusvanun korvikkeena estämässä lastojen ja muiden tiukempien siteiden aiheuttamia ihotulehduksia. Kiukuttelen myös eläinlääkärien suunnattomasta innosta paketoida koirat liimasiteellä.
Koiran närästykselle voi olla monta syytä. Niiden löytäminen voi olla yhtä vaikeaa kuin edes päättää, onko närästys yleistynyt koirilla vai ei. Stressi ja huono kunto yhdessä sopimattoman ruuan kanssa altistavat.
Koiran normaali elinikä ja historia huonosta syömisestä ei kerro mistään muusta kuin sattumasta ja tuurista.
Kasvavan pennun nirsous johtuu lähes aina liiasta ruokinnasta. Omistaja on tehnyt pennustaan nirson ollessaan liian huolehtiva. Mutta joskus syynä on sairaudet.
Koiran lihasjumeille ja lihasongelmille suositellaan usein magnesiumia. Se on enintään ensiapua ja melkoisen tehoton, jos varsinaista syytä ei korjata.
Koiran omistaminen on vapaa oikeus. Silti se vaatii taitoja, jotka on opeteltava. Siitä huolimatta niitä ei opetella ja tämä luo pohjaa epäterveelle koirien ympärille rakentuneelle taloudelle.
Koiran maksasairaudet ovat vaikeita hoitaa. Vielä vaikeammaksi asia muuttuu siksi, että ei ole olemassa mitään ravitsemuksellista tukihoitoa.
Takakorkea pentu on aivan normaali kasvava koiranpentu. Siinä ei ole mitään rikki Se on kasvava koira, jota ei kiusaa kehityshäiriö eikä kasvuhäiriö.
Laiha koira on keskustelun aiheena vaarallinen. Siinä on vain kaksi suuntaa. Joko siirrytään ihmettelemään eläinsuojeluilmoitusten hyötyjä tai haittoja. Tai ketju täyttyy omistajista, joiden mielestä koiran laihuudesta huomauttelu on vain kateellisten höpinää ja tietämättömien pöhinää. Kerron uutisen. Laiha koira on laiha. Se ei ole hoikka, kevyt, hento tai keiju. Se on laiha, jonka paino on liian
Koiran munuaisten vajaatoiminta on vakava sairaus, jota yritetään hillitä ravinnolla ja käyttöön otetaan usein munuaisruoka. Teollisilla sairas koira usein laihtuu, jolloin munuaisruokinta ei tee tehtäväänsä. Parempi vaihtoehto on suunniteltu raakaruokinta.
Venla on valeraskas ja tällä kertaa se ilmenee nirsoutena. Koiran nirsous voi johtua närästyksestä, tai suolisto-oireista. Se voi olla myös anoreksiaa, vapaaehtoista syömättömyyttä.
Minulta kysyttiin, että mikä on minun vastuuni antamissani neuvoissa. Vastaus ei ollut ehkä haluttu, tai edes toivottu, mutta muutakaan ei ole antaa. Mitään vastuuta on mahdotonta kantaa muutoin kuin oman uskottavuuden suhteen. Samalla tulin sanoneeksi ääneen, että on olemassa tyhmiä kysymyksiä – vastuun kiertämistä ehkä sekin? Minulta kysyttiin myös, että teenkö kissojen ravitsemusta. Ei, en
Koiran lihasvenähdys tai revähdys vaikuttaa aina vakavalta, koska koira ontuu. Aidosti kyse on kohtuullisen helposta tapaturmasta, ja suurin kysymysmerkki on, että tuleeko siitä koskaan enää harrastuskoiraa vaikka agilityyn.
Koiran närästys voi olla myös stressipohjaista. Silloin vatsa- ja suolisto-ongelmien aiheuttaja on omistaja, harrastukset ja asuinpaikka. Niiden muuttaminen voi olla mahdotonta ja tärkein työkalu on ruoka. Silti koiralta ei saa vaatia liikaa.
Koirien ripuli on useimmiten ärsyttävä, mutta vaaraton. Se hoidetaan kuin ihmisten vatsatauti, mutta usein paasto on helpoin. Vakavassa veriripulissa tai jos koira kuivuu oahasti, on syytä kiirehtiä eläinkääkäriin.
Ihmisillä on vastuu koiransa hoidosta. Vastuuseen kuuluu olla rähjäämättä neuvoja antaville ja vasta myöhemmin päättää mikä neuvo ehkä auttaisi. Maalaisjärkeäkin saa käyttää.
FDA oli löytänyt yhdysvaltalaisen koirien rehulihatuottajan erästä rauhoitejäämiä, salmonellaa ja listeriaa. Suomessa ei ole ongelmaa.
Koira tarvitsee jossain määrin kuitua, mutta oleellisempaa on se ruoka, joka käyttäytyy kuin kuitu. Podcast selittää tuota eroa.
Vakaa uskomus on, että C-vitamiinilla voidaan lieventää flunssa oireita, ja jopa lyhentää sairastumisaikaa. Tämä uskomus on siirtynyt koiriinkin ja tiedän, että osa käyttää eläimen aloittaessa yskimisen tai niiskutuksen hieman rankempaa C-vitamiinikuuria. Keski- ja isokokoisille annetaan auringonhattu-uutteen lisäksi tonnin eli 1000 mg annoksia C-vitamiinia. Mutta tiedetään myös, että tuo on pelkkää uskomusta.  Ihmisillä moisella kuurilla saadaan
Kaffepaussissa kerrataan verikokeiden hyödyttömyys kertomassa ruokinnan onnistumisista tai puutteista. Veren arvot eivät liity ruokintaan, vaan sairauksiin ja terveyteen. Taka-alalla orivarsa syyllistyy sekennin ajan säädyttömään käyttäytymiseen, mutta en silti laita videota K-18 leimalle.
Kaffepaussi on ehkä vanhan kertaamista, mutta silti minusta kannattaa tuoda säännöllisesti esille se, että perusruokinta on aina laitettava ensin kuntoon ja vasta sen jälkeen pohtia lisäravinteiden tarvetta. Jos ruuasta puuttuu rasvaa, niin oikea ratkaisu ei ole ostaa kallista rasvahappolisää, vaan siirtyä rasvaisempaan lihaan. Lisäravinteilla korjataan pakolliset puutteet, ei oikaista perusruokintaa. Kyseessä on aiva sama tilanne
Kaffepaussissa mennään korkealla kofeiinipitoisuudella. Alkuun kiukutellaan turhista lisäravinteista kuten Min-O-Vit tai Minesyl. Siitä tehdään näppärä hyppy vielä näppärämmän aasinsillan kautta (eli yhdellä sanalla) kasvattajien omituisuuksiin. Tärkein muistutettava asia kuitenkin lienee se, että kun ostat pentua harrastukseen, niin osta vain ja ainoastaan kasvattajalta, joka harrastaa samaa ja on jopa menestynyt lajissa. Tuosta voi tingata vain yhdessä
Mutta kaffepaussissa harmittaa silti se, että ei voida koiria(kaan) komentaa, ettei tule paha mieli kenellekään. Silti: joku kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee. Jossain vaiheessa positiivisen vahvistamisen nousuinnossa ollaan unohdettu se, että saattaisi olla muitakin työkaluja hullun hakkaamisen ja pelkän vapaaehtoisen toimintamallin tarjoamisen välillä. Työkaluja kuuluu käyttää taiten ja oikeassa paikassa oikeasta syystä, tai sitten antaa
Kaffepaussi ei suuntaa tundralle, mutta minulla oli kylmä. Kylmyys johti nostalgiseen muisteloon Irlannin aikoihin ja koska se on yhä tuskallinen kokemus, niin siitä loikattiin ihmettelemään kuinka tehokkaasti eläimet piilottavat kipunsa. Paitsi, että minusta kipu on aina näkyvissä, mutta me emme vain osaa tulkita merkkejä. Siksi toivonkin, että joku tekisi esimerkkivideon eläinten tavoista osoittaa kipua. Hevosmaailmassa
Jatkan kahvikupin kanssa samasta aiheesta kuin mitä 17. kaffepaussi oli – nyt liipataan läheltä Cesar Milania koirakuiskaajaana, koirien potkimista ja hakkaamista. Esittelen myös näppärän työkalun pahoinpitelyyn: kävelysauvan.
Kaffepaussissa pähkäillään miksi urheileville koirille kannattaa käyttää lisäravinteita, miksi ihmiset kuitenkin haluavat käyttää omituisia superfoodeja ja mainitaan agilityn riskeistä.
Katiska
Katiska on auttanut koiranomistajia jo vuositolkulla. Koiran ruokintaa, ravitsemusta ja terveyttä on neuvottu ja valistettu useilla eri nimillä, joista Katiska on viimeinen. Aikaa on kuitenkin jo mennyt yli 20 vuotta.