Oletko koirankoulutuksen ammattilainen? No en todellakaan. Kasvatatko koiria? En. Miksi kirjoitat koirien kasvattamisesta ja koirankoulutuksesta, jos et itse harrasta kumpaakaan?Pidän koirista, olen kasvanut niiden parissa ja olen niistä kiinnostunut. Koirat eivät ole harrastukseni (enää) – blogin näkökulma on tavallisen lemmikinomistajan. Kirjoitatko aktiivisesti? En enää. Saako kirjoituksia lainata? Saa. Kaikilla blogin teksteillä on CreativeCommons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 -lisenssi. Kirjoituksia saa ilman erillistä lupaa lainata ja käyttää ei-kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan mukana on joko linkki alkuperäiseen blogitekstiin tai kirjoittajan nimi (Annukka Pasi). Saako blogia linkittää? Totta kai. Mikä blogisi osoite sitten on? https://rantahiekkaa.wordpress.com/
2.9.2019 / Luokassa: Treenaus
Positivinen vahvistaminen ja naksuttimen käyttö ovat suosittuja koirankoulutuksessa. Ne ovat kuitenkin työkaluja ja kuten aina, niin yhdellä työkalulla ei voida tehdä kaikkea. Klikkeriä kuuluu käyttää oikein oikeassa paikassa.
3.9.2019 / Luokassa: Treenaus
Kun koiraa koulutetaan, vastaan tulee myös rankaisu. Rankaisuja on erityyppisiä ja samalla kun kovista ei ole hyötyä koiran käyttäytymiselle, niin väärä rankaisu ei myöskään toimi väärällä hetkellä, vaikka olisi positiivista vahvistamista.
4.9.2019 / Luokassa: Treenaus
Luoksetulon opettaminen on tärkeimpiä asioita, joita koiran pitäisi oppia. Vaikka koirat haluavatkin olla omistajansa kanssa, niin luoksetulo voi olla vaikea opettaa. Kaikki muuu on mielenkiintoisempaa kuin omistaja.
31.8.2019 / Luokassa: Omistaminen
Remmirähjäys on koiranpidolle ongelma ja siksi siihen pitää puuttua.
1.9.2019 / Luokassa: Rodut
Koiranpito ei aina ole niin auvoista kuin mitä koirakirjoissa kerrotaan.
1.9.2019 / Luokassa: Rodut
Sekarotuinen on väitetysti terveempi kuin rotukoira. Periaatteessa näin on, mutta se ei ole tae, varsinkaan roturisteytyksissä.
1.9.2019 / Luokassa: Rodut
Netissä olevat rotutestit, jotka kertovat mikä koirarotu sopii sinulle, eivät ole testejä. Ne ovat hupia, joiden tarkoitus on saada sivuille tekemään testejä ja jakamaan tulokset, jotta sivusto saisi näkyvyyttä Facebookissa.
1.9.2019 / Luokassa: Rodut
Koirien ja varsinkin kääpiörotuisten sisäsiisteysongelmat on vaiettu salaisuus.
30.8.2019 / Luokassa: Omistaminen
Koiran aggressiivisuus hihnassa ja ohitustilanteissa on ongelma. Muutamalla virheellä saadaan taattua, että pentu raivoaa aikuisenakin talutushihnassa.
14.10.2019 / Luokassa: Omistaminen
Koiranomistajia on yhtä monta erilaista kuin on koiria ja koirarotuja. Tee testi oletko riskiomistaja.
Koiran adoptointi tai rescue-koiran ottaminen on riskipeliä. Toki on pennunkin ostaminen, mutta pennun kohdalla ei tarvitse miettiä taustoja ja niiden aiheuttamia ongelmia.
31.8.2019 / Luokassa: Omistaminen
Remmirähjälle koiralle ohitustilanteet ovat vaikeita, mutta aggressiivinen koira vaikeuttaa myös muiden ohituksia.
29.8.2019 / Luokassa: Treenaus
Suomessa on ikiajat käytetty metsästyksessä koiraa, mutta maastojen takia meillä ei ole ajavaa vinttikoiratyyppistä. Silti metsästyksessä saa käyttää vinttikoiraa, jos muut metsästyksen edellytykset täyttyvät.
Koiran lopettaminen on aina kova päätös. Silti kuolema ja kuoleminen voi olla koirallekin helpotus. Käytännössä lopetuspäätöstä ei tehdä koskaan turhaan ja liian usein odotetaan liian kauan.