Ravintokouluttaja: Koulutuksen sisältö

 

Moduuli 3b: Sairasruokavaliot

Sairasruokavaliot ovat se työllistävin asia., kun tehdään koirien ravintoneuvontaa. Työllistävä kahdella merkityksellä. Niiden eteen joutuu näkemään eniten vaivaa, ja niistä tulee suurin osa liikevaihdosta. Loppujen lopuksi on aivan se ja sama pystyykö rakentamaan perusruuan, joka antaa kaikki hivenaineet oikeissa määrissä (huom. edelleekään suhteilla ei ole yhtään mitään merkitystä), kunhan ymmärtää ja kerää kokemusta siitä miten eri raaka-aineet vaikuttavat koiriin. SIllä opilla pärjää puhelimessa, pystyy antamaan jumikoirille lisävinkit, myymään koiranruokaa paljon helpommalla ja asiakasta hyödyttävimmällä tavalla.

Sairasruokinnat mietitään koiratapauskohtaisesti ja omistajalle neuvotaan miten pitää edetä. Huomattavan harvoin, jos koskaan, pystytään tarjoamaan patenttiratkaisua, jolla koira saadaan terveeksi. Jos joku myy varmaa ratkaisua vaikkapa närästyksen hoitoon, niin myyjä kusettaa (valitan, tuota ei voi sanoa kauniimmin). Me muut joudumme miettimään asioita hivenen samalla tavalla kuin jos toteutettaisiin eliminaatiota, ja pyrkimällä löytämään omistajan kertomien asioiden perusteella parhaat ehdokkaat sopivalle ruualle sekä koiraa helpottavan tavan antaa ruoka – nuo kaksi kun ovat erillisiä asioita.

Siksi sairasruokavalioiden tekeminen on niin haastavaa ja sen perusteita on opeteltava.

 

 

Yksi osio puuttuu kokonaan Ravintokouluttajasta. Se on allergioiden hoito. Siihen on olemassa hyvinkin yksinkertainen syy. Allergioita ei voi hoitaa kuin välttämällä allergeenia ja mahdollisesti poistamalla oireita lääkityksellä, vrt. heinänuha ihmisillä; Helsinkin keskustassa vahvalla antihistamiinilla pärjää melkoisen hyvin, eikä ole mitään sellaista ruokaa tai ravintolisää, joka auttaisi. Joku ruokaa mädännyttävä hapankaalikauppias saattaa selittää toista, mutta hän kusettaa (anteeksi, tätäkään ei voinut sanoa kauniimmin). Se kaikki, jota kutsutaan allergiaksi, useimmiten väärin, on sitten närästysten korjaamista, hiivan poistamista, IBD/IBS-oireiden vähentämistä, kuivan ja kutisevan ihin huoltoa jne. Korjataan siis niitä aitoja oireita, tai ainakin yritetään helpottaa koiran ja omistajan oloa, eikä takerruta sekunniksikaan allergianimitykseen.

Yksi nippelitason huomio. Yksikään Katiskan kouluttama ravintokouluttaja ei neuvonnassaan diagnosoi. Se olisi laitonta, koska työtä tehdään rahaa vastaan. Sen sijaan joudutaan omassa tekemisessä miettimään mikä saattaa olla aito syy ja suunnittelemaan sen mukaan ruokinta. Tässä on selvä ero, eikä ravintosuunnitelmat ole diagnosointia. Ravintoneuvoja ei voi diagnosoida allergiaa ilman perusteita tai edes perusteilla, se oikein on varattu eläinlääkärille. Sen sijaan saamme arvuutella, että mahtaisikohan kyseessä olla määrättyjem ravintoaineiden vajaus ja suunnitella ruokinta sitä kautta. Kyllä, tässä ollaan harmaalla alueella.

 

Mitä mieltä olit jutusta?

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi

Kiitos!

Harmi, että juttu ei ollut mieleen tai ei auttanut

Jelppaa kehittymisessä

1 2 3 4 5 6 7 8 9