Agility ja koiran ruokinta

Sivu ( 2 / 4 ): « edellinen1 2 34seuraava »

 

AGI-FAKTORI II: Webinaari

Webinaari on tehty aikoinaan agility-harrastajille, mutta se sopii asiasisällöltään kaikille harrastavien koirien omistajille.

Koska kyseessä on webinaarin tallenne, niin online-kysymykset eivät ole mahdollisia. Jos, tai kun, sinulle herää kysymyksiä, niin toki voit hyödyntää Facebookin ryhmiä

mutta silloin kysymykset, jotka taatusti kiinnostavat muitakin, häviävät näkyvistä. Käytä mieluummin sivun kommentointia kysymyksiin. Muutenkin saa toki kommentoida.

 

Lyhyesti:

Yleisin eräänlainen virhe, joka säännöllisesti tehdään koirien ruokinnassa, on väärä marssijärjestys. Otetaan jokin syy, tässä vaikka työ ja harrastaminen, ja syötetään sille päätetyillä perusteilla ja jos koira ei sovi niihin raameihin, niin aletaan ihmettelemään mikä vika koirassa on. Asia täytyy tehdä juuri päinvastoin. Ruokitaan koiraa juuri sen koiran vaatimuksilla ja rajoituksilla.

Tutuin esimerkki tästä on rasva, ruuan energia. Koska ollaan päätetty, että ruuan täytyy olla juuri määrätyssä harrastuksessa kuivamuona-ajattelun 30/20 ruokaa, niin sitä syötetään. Kun koira lihoaa, niin ensin lasketaan ruoka niin alhaiseksi, että ruoka-annoksen pieni koko alkaa olla aito ongelma ja kun koira ei edelleenkään laihdu, niin etsitään syytä vaikka kilpirauhasesta. Aidosti olisi pitänyt syöttää koiraa sen energiantarpeen mukaisesti.

Toinen vastaava esimerkki on proteiinin määrä. Koska ollaan päätetty, että harrastuksessa koiralle on annettava paljon proteiinia, niin sitä lisätään jauheena ja raejuustona, ja – varsinkin raakaruokinnassa – käytetään matalarasvaisia ruokia, että saadaan näennäisesti korkea proteiinin saanti. Kaikki siitä huolimatta, että koiran ilmiasussa ja suorituskyvyssä ei nimenomaisesti vaadi proteiinilisää – seurauksena saadaan laihtuva koira, joka virtsaa itsensä kramppeihin. Oikea tapa olisi ollut korjata kokonaisruokinnan proteiinia, jos koiralla on suorituskykyongelmia, heikkoa palautumista ja sanomista veriarvoissa (aidosti ns. atleettianemia on todella harvinainen ja seuraa silloinkin proteiinien heikkoa laatua, ei niinkään määrää)

Työ määrää ainoastaan muutamia detaljeita, kuten palautumisen tehostamista, tai rasituksen ”haittoja”, jolloin tarvitaan mm. kaliumia.

Painotuskysymyksissä on muistettava selvä ero: ruokinnalla ei voida korjata työn aiheuttamia ongelmia, mutta sillä voidaan hieman korjata seurauksia.

On aivan sama kuinka paljon annetaan kaliumia, jos aito ongelma on ylirasitus. On aivan sama kuinka paljon annetaan B-vitamiineja tai magnesiumia, jos jumit aiheutuvat suorituksesta tai huonosta alustasta.

Ruokinnan jaot

Ruokinta jaetaan kahteen osaan:

  1. elämä (eli perusruokinta)
  2. työ (eli rasituksen vaatimat hienosäädöt)

Silti ne ovat sama ja purkamaton paketti. Jos koiralle pidetään luupäiväj silloin jätetään antamatta kalsiumia, niin kyse ei ole ruokinnan muutoksesta. Kyse on ruokinnan satunnaisesta hienosäädöstä.

Ylläpito on normaalia arjen ruokintaa, jota säätelee paino. Säätöjä tehdään mm. työn aikataulutuksen mukaan (lasketaan ehkä ruokamäärää, lisätään elektrolyytit jne.).

Suositus: Lihaa vatsan täydeltä

Ikä ei vaikuta ruokintaan. Pentu ruokitaan kuin rotunsa aktiivinen aikuinen. Aktiivinen aikuinen ruokitaan kuten… aktiivinen aikuinen. Kun koira on niin iäkäs, että sen aineenvaihdunta on hidastunut sen verran paljon, että aktiivisen ruokinta lihottaa sen, niin koira on liian vanha rasittavaan työhön.

Suositus: Pennun ruokinta

Suositus: Ehjänä eläkkeelle

Terveys on vahvin säätelijä siihen mitä koira voi tehdä ja syödä. Osa terveysongelmista ei sinällään ehkä suoraan rajoita työtä, mutta jos se rajoittaa syömistä tavalla, joka estää työn vaatimat muutoksen, niin silloin sairaus rajoittaa työtä. Työ itsessään saattaa pahentaa oireita, mutta ei aina. Hiiva ei ole rajoittava, ellei hiivaa pahenna stressi. Edes ns. löysät nivelet eivät rajoita työtä, ellei kyse ole oireilevasta nivelrikosta – silloin kyse ei kylläkään ole enää ”aakkosnivelistä”.

Suositus: Agility ja lihaksisto

Suositus: Agility ja nivelet

Suorituskyky ei parane ruualla, koskaan. Kreatiinilla ja beeta-alaniinilla voidaan hieman vaikuttaa, mutta ei millään muulla. Sen sijaan suorituskykyä voidaan heikentää ruokintavirheillä – mutta silloin kyse on aina ja poikkeuksetta perusruokinnan virheistä.

Ruuan vähentämisellä ennen työtä voidaan parantaa suoritusta, jos koiran paino on riittävä. Kuivuminen heikentää taatusti suoritusta, mutta sekään ei ole sellainen asia, joka liittyy työstä riippuvaan ruokintaan. Kuivuminenkin on ruokinnallisesti perusruokinnan virhe – useimmiten kyse on silti ulkoisista tekijöistä; lämpö, läähätys, haukkuminen… Silloin ulkoiset syyt on korjattava ja loppupaikkaus tehdään palautuksessa.

Muutokset perusruokintaan tehdään juuri ennen työtä ja heti työn jälkeen, ja useimmiten työn jälkeen tehtävätkin muutokset ovat tarpeettomia muutamia lisiä, kuten elektrolyyttejä, lukuunottamatta.

Palauttaminen on huomattavasti laajempi asia kuin pelkkä palautusjuoma. Koiran palautus aloitetaan jo ennen työtä, viimeistään edellisenä päivänä. Kyse  on ruokamäärän säätelystä ja elektrolyyteistä ja ravinnon tasolla proteiinimäärän nostamisessa. Tosin, jos perusruokinta on kunnossa, niin useimmat saavat ruuastaan riittävästi proteiinia ja ruokinnan muutos on oikeastaan vain kertaluontoinen rasvan määrän nosto.

Suositus: Urheilukoiran palauttaminen

Ylirasitus- ja muut ongelmat syntyvät työstä. Aina. Mutta jos ruokinnassa on tehty virheitä tai siinä on ollut vajeita, niin ne riskialttius kasvaa. Samaten jos ravinto, juottaminen ja lisät ovat kaiken taiteen ja tieteen sääntöjen mukaan säädetty, niin kynnys saada ongelmia nousee – mutta riski ei poistu.

Jos, tai kun, ongelmia joskus tulee, niin ravinto ja siihen liittyvät lisät ovat ehkä tärkein tapa saada koira toipumaan. Mutta siihen vaaditaan aina mukaan riittävä lepo.

Mitä mieltä olit jutusta?

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi

Kiitos!

Harmi, että juttu ei ollut mieleen tai ei auttanut

Jelppaa kehittymisessä

1 2 3 4