Kaalikeittoa ja nokkosta

 

Kaalikeittoa ja nokkosta 12Sitä mukaan kuin mitä barf ja sen soveltamiset lisääntyvät, niin koirien omistajat ovat alkaneet kysellä erilaisten kasvisten syöttämisestä. Sinänsä kannustettavaa, sillä liian kauan on luotettu sokeasti kuivamuonien mainoksiin. Mielenkiinto on aina positiivista, jopa silloin kun se kohdistuu sinänsä toissijaiseen asiaan. Minun on vaikea suhtautua rakentavasti, kun ilmoitetaan, että koira syö lihoina broilerinkauloja, mutta varsinainen ongelma on huoli omenoiden mahdollisesta myrkyllisyydestä. Ei, omenat eivät ole koiralle vaarallisia, eivät edes niiden siemenet, jotka eivät suolistossa sula. Hiivasta kärsiville omenaa ei toki kannata syöttää, kuten ei mitään muutakaan sokerista hedelmää. Huoli raparperin oksaalihaposta on sen sijaan perustellumpi, olkoonkin, että en näe mitään syytä nimenomaan tarkoituksella syöttää koiralle raparperia. Mutta on – ainakin periaatteellinen – ongelma muissakin kuin vain raparperissa.

Päinvastoin kuin monellakin koirafoorumilla väitetään, niin kaalissa ei ole oksaalihappoa (jota vältetään esim. koska estää kalsiumin imeytymistä. Oksaalihappoa löytyy esim. raparperista, tofusta, mansikoista, selleristä, karviaisista, munakoisosta, puolukoista,  pavuista, iduista alfa-alfasta ja mungpavuista, punajuuresta, punaisista viinimarjoista, herneistä ja omenasta, sekä hieman vähemmissä määrin tomaatissa, kurkussa, parsassa, ananaksessa, sinisessä luumussa,  sardiinissa ja mustassa viinimarjassa. Kaalin ongelma on sen kehnossa sulamisessa ja taipumuksessa kehittää kaasua. Mutta jos ihmisiltä jää yli kaalipataa tai -kääryleitä, niin koiralle vaan – ei sitä kuitenkaan ihan varta vasten kannata alkaa koiralle tekemään.

Kuten äkkiä huomaa, niin oksaalihappo saattaa olla ongelma raakaruokkijoille, ei muilla. Mutta järki kädessä, kyse on aina määristä ja oikeasti koiralle on hiukan hankala saada noiden sisältämän oksaalihapon kanssa luukatoa.

Monet raakasuokkijat suosivat pinaattia raudanlähteenä. Pinaatissa on kuitenkin omat ongelmansa nimenomaan oksaalihapon suhteen. Mutta kun pinaatissa on rautaa 1,3 mg/100 g ja sekin kehnosti hyödynnettävää ei-hemirautaa – vaatii siis joukkoon aina C-vitamiinia – niin paljon parempi ratkaisu on käyttää punaista lihaa. Ihmisten sikanaudassa on samanverran mahtavasti hyödynnettävää hemirautaa, ja kaupanpäälle saadaan proteiinit sekä rasva – ja ihan ilman oksaalihappoa. Kukaan ei syötä – toivottavasti koiralleen – täyttä kupillista pinaattia, mutta sama määrä lihaa onkin jo tavoiteltava asia.

Ihan sama asia nokkosen kanssa.

Ei koira järkevillä ruokintamäärillä kuole oksaalihappoon, vaikka nuorta nokkosta keräisikin. Ei sille tule edes luukatoa. Mutta jos koiralla on kilpirauhasen vajaatoimintaa, niin harkitsisin kahteen kertaan. Olkoonkin, että tutkimustieto on enemmän kuin vajaata, niin oksaalihapolla taitaa olla vaikutusta kilpirauhasen toimintaan.

Creative Commons License photo credit: Adam Franco

Mitä mieltä olit jutusta?

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi

Kiitos!

Harmi, että juttu ei ollut mieleen tai ei auttanut

Jelppaa kehittymisessä