Vaihtoehtoinen satutunti

 

[Teollisesti valmistetuissa ruuissa] Hyvin suuri osa valmistusaineissa olleista luontaisista vitamiineista ovat tuhoutuneet. Kuumennettaessa tuhoutuvat myös suuri osa entsyymeistä, hyödyllisistä bakteereista ja antioksidanteista. Kivennäisaineet eivät periaatteessa tuhoudu, mutta kuumennettaessa ne muuttavat molekyylikoostumustaan ja voivat siten olla koiralle hyödyntämättömissä. Kypsentäminen tekee myös valkuaisesta ja rasvasta vaikeammin sulavaa.

Tämän tietoiskun tarjosi vaihtoehtomaailma, kirjoittajana tanskalainen kemisti ja koirankouluttaja Mogens Eliasen.

  • Suurin osa vitamiineista kestää hyvin kuumennuksen. Sen sijaan esim. E-vitamiini ei kestä kylmää, joten raakaruokkijoiden tapa pakastaa tappaa sen.
  • Ravinnosta ei saada entsyymejä. Ruuansulatusentsyymejä ei saada koskaan, koska ravinto ei voi sisältää niitä. Jos sisältäisi, niin ravinto eläessään – oli se sitten kehäkukka tai nauta – sulattaisi itse itsensä.
  • Bakteerit eivät kestä kuumaa, mutta ravinnosta saadaan ilman probioottilisää harvoin jos koskaan ruuansulatukselle hyödyllisiä bakteereita. Liha on aina bakteereista vapaa, steriili. Jos ei ole, niin kyse on ruokamyrkytyksen aiheuttava suolistobakteerikanta, mädäntyminen tai ulkoinen saastuminen, vrt. salmonella.
  • Ruuan sisältämät mineraalit eivät muutu hyödyntämättömään muotoon. Onneksi meillekin, koska kypsää syövinä olisimme kuolleet sukupuuttoon hyvin pian sen jälkeen kun opimme paistamaan ruokamme nuotiotulella.
  • Kypsentäminen parantaa valkuaisen ja rasvan sulavuutta ja imeytymistä. Tästä syystä esim. kypsän kananmunan valkuaisen sulavuus on 91% luokkaa, mutta raa’an 51.

Ilmeisesti scifi-kirjailijat ovat olleet oikeassa, ja jokin rinnakkaistodellisuus on olemassa.

Mitä mieltä olit jutusta?

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi

Kiitos!

Harmi, että juttu ei ollut mieleen tai ei auttanut

Jelppaa kehittymisessä