Kuivamuonatko syyllisiä diabetekseen?

 

Tiedämme, että – ihan kaikki – perustuvat hiilihydraatteihin. Vaikka valmistusainelistojen kanssa harrastettaisiin kuinka luovaa raaka-aineiden pilkkomista tahansa, niin aina kasvismaailma on ykkösenä. Vehnä, riisi, maissi, peruna, tapioka… tai kaikki yhdessä. Niiden proteiini ilmoitetaan raakaproteiinina, eli typen määränä. Se ei kerro kuinka paljon tuotteessa on lihaa tai lihaa muistuttavia ainesosia: Viljat nostavat proteiinimääriä, varsinkin hivenen käsiteltyinä – ja hiilihydraatti saadaan kaupan päälle. Koska kuivamuonien rasva on usein riittämätöntä ja perustuu kasvisöljyihin, niin koirien elimistö käyttää hiilihydraatteja energian tuotantoon. Ei välttämättä haluttu tilanne lajilla, joka on erikoistunut nimenomaan rasvan käyttöön.

Me tiedämme, että kun vähennetään hiilihydraatteja, niin koira siirtyy käyttämään pääosin rasvaa energian tuotantoon. Samalla saadaan “rauhoitettua” insuliinipiikkiä, saadaan parempi painokontrolli ja vältetään kaikki nykyään korkeaan hiilihydraattiin kytketyt terveysriskit.

Jos koiralle syötetään koko ajan hiilihydraatteja – pahimmillaan jopa tasaisesti pitkin päivää koiraa aktivoidessa tai palkittaessa – niin insuliinia hyppyytetään rajustikin. Rasvan hyödyntäminen jää nollille, ja soluille annetaan koko ajan käsky varastoida energiaa. heilahtelee päättömästi, ja koiran vireystaso ja into heilahtelee samaan tahtiin.

Onko tämä syy niin monien koirien ongelmiin rauhoittua? Ovatko eroahdistusoireet sittenkin ruokinnallisia, eivät puhtaasti hermorakenne- (eli jalostuksellisia) tai koulutuksellisia (ei osata enää tapakasvatusta)?

Kun vältetään vähintään korkean GI:n hiilihydraatteja, niin saadaan tasainen verensokeri ja normaali, luonnollinen rasvankäyttö – myös läskien purkua energiaksi.

Ei ole enää mikään uusi uutinen, että korkean GI:n kytketään ihmisillä 2-tyypin diabeteksen lisääntymiseen. Korkeaksi pyrkivä verensokeri lisää 2-tyypin diabeteksen riskiä, aiheuttaa  sydänsairauksia, lisää sappikivitapauksia ja jotkut syöpämuodot lisääntyvät.

Samaan tahtiin kun ihmiset ovat siirtyneet hiilihydraattien liikakäyttöön ja saaneet riesakseen nuo elintasosairaudet, niin koirille on alettu syöttämään tasapainoista ja tutkitusti terveellistä kuivamuonaa. Joka perustuu hiilihydraatteihin. Myös koirilla ovat lisääntyneet , sydänsairaudet, sappikivet sekä syövät.

Sattumaako?

Mitä mieltä olit jutusta?

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi

Kiitos!

Harmi, että juttu ei ollut mieleen tai ei auttanut

Jelppaa kehittymisessä