Koirien terveys, hoito, huolto,lääkitseminen ja itsehoito.

Koirilla on dopingvaroajat harrastuksissa. Liittojen välillä on eroja varoaikalistoissa ja Kennelliitto on tiukin doping-vaatimusten suhteen. Tiukkuus löytyy kuitenkin vain säännöistä, ei toiminnassa.
Lääkehiili on ensiapuna, kun hoidossa on koiran myrkytys. Lääkehiili on yksi mahdollinen koiran ripulin hoidossa. Suolistovaikutusten takia sitä lisätään kuivamuoniin.
Koirien ripuli on useimmiten ärsyttävä, mutta vaaraton. Se hoidetaan kuin ihmisten vatsatauti, mutta usein paasto on helpoin. Vakavassa veriripulissa tai jos koira kuivuu oahasti, on syytä kiirehtiä eläinkääkäriin.
Koiran närästys voi olla myös stressipohjaista. Silloin vatsa- ja suolisto-ongelmien aiheuttaja on omistaja, harrastukset ja asuinpaikka. Niiden muuttaminen voi olla mahdotonta ja tärkein työkalu on ruoka. Silti koiralta ei saa vaatia liikaa.
Koiran lihasvenähdys tai revähdys vaikuttaa aina vakavalta, koska koira ontuu. Aidosti kyse on kohtuullisen helposta tapaturmasta, ja suurin kysymysmerkki on, että tuleeko siitä koskaan enää harrastuskoiraa vaikka agilityyn.
Homeopatia ei ole tapa hoitaa sairasta koiraa. Homeopatia on sairaan koiran hoitamattomuutta ja siten eläinsuojelulain rikkomista. Homeopatia on eläinrääkkäystä.
Koiran munuaisten vajaatoiminta on vakava sairaus, jota yritetään hillitä ravinnolla ja käyttöön otetaan usein munuaisruoka. Teollisilla sairas koira usein laihtuu, jolloin munuaisruokinta ei tee tehtäväänsä. Parempi vaihtoehto on suunniteltu raakaruokinta.
Hiiva kiusaa monia koiria. Sitä voi kuitenkin hoitaa ja jopa myös estää. Koiran hiiva vaatii aika tukihoidoiksi ravinnon muuttamista sekä ulkoista hoitoa. Se ei parane tai poistu nopeasti.
Urheileva ja rasituksessa oleva koira ja sen palauttaminen ovat usein kysyttyjä asioita, varsinkin agility on syystäkin kiinnostunut miten koira palautetaan. Se on suunnattoman tärkeää ja paljon enemmän kuin vain palautusjuoma.
Agility on kuormittava harrastus. Siinä koiran lihaksisto tutustuu asioihin rasitus, ylirasitus ja treeni, Siksi on tiedettävä mitä lihaksistolle voidaan ja varsinkin täytyy tehdä.
Liikkuvan, aktiivisen ja harrastavan koiran lihaksisto täytyy tarkastaa joka viikko. Silloin löytää jumit ja lihasvammat helpommin. Tämä koskee varsinkin vinttikoiria, agilityä ja metsästyskoiria.
Koiran maksasairaudet ovat vaikeita hoitaa. Vielä vaikeammaksi asia muuttuu siksi, että ei ole olemassa mitään ravitsemuksellista tukihoitoa.
Koiran haimatulehdus on yleinen sairaus. Siihen ei ole lääkettä ja hoito perustuu täysin ruokavalioon. Yleensä suositellaan vähärasvaista ruokaa, mutta aidosti ruokinnan pitäisi oireiden mukaista.
Allergia pähkinänkuoressa selvittää ja selittää koirien ruoka-aineallergiat.
Koiran närätyksen syy on selvitettävä ennen kuin sitä voidaan hoitaa. Hoito on sen jälkeen hyvinkin suoraviivaista.
Koiran eliminaatiodieetti selitettynä helposti. Selvitä onko koirallasi ruoka-aineallergia.
Agilitykoirat ovat riskiryhmässä niveliensä suhteen. Koirien nivelrikkoa on hoidettava, mutta ennaltaehkäisykin on mahdollista.
Koiran virtsatiekivet ovat kivulias vaiva ja usein jopa vaarallinen. Luento kertoo mistä koiran virtsatiekivistä on kyse ja miten voit itse hoitaa niitä ruualla sekä mahdollisesti estää uusiutuminen.
Koiran fyysinen kunto hoitaa myös sen suolistoa ja saattaa auttaa myös närästyksen hoidossa.
Kuiva sämpylä toimii koiralla luun korvikkeena, ainakin jotenkuten.
Koiran närästykselle voi olla monta syytä. Niiden löytäminen voi olla yhtä vaikeaa kuin edes päättää, onko närästys yleistynyt koirilla vai ei. Stressi ja huono kunto yhdessä sopimattoman ruuan kanssa altistavat.
Pikanen parkkipaikkapaussi aiheesta miten epäeettistä on tutkia punkkihäätöä ihmisillä, mutta eettistä silti myydä tuotetta ihmisille ja koirille.
Kookosöljystäkin löytyvä lauriinihappo karkoittaa punkkeja koiristakin. Vaikka EU-lupa on, niin tutkimusnäyttö on hyvin kevyt.
Punkkihäätöjen tutkimus on villiä ja tuloksia on vaikea verrata, mutta silti niillä perustellaan milloin mitäkin ainetta koirien punkkikarkoitukseen.
Uusin tapa hoitaa koiran niveliä on pakata broilerin rustoa kapseliin. Epäuskottavaako? Niinhän se onkin.
Koiran punkkihäädöissä on riskinsä kuten kaikissa lääkkeissä. Mutta häätämättömyydessäkin on riskinsä, ja koirien luonnollinen punkkikarkote on sama kuin ei antaisi mitään.
Eläinlääkärit eivät ole ravitsemuksen tai ruokinnan ammattilaisia, eikä liha tarkoita samaa kuin proteiini.
Homeopatian 30C on laihaakin laihempaa. Koira ei saa homeopatialla yrtti- eikä luonnonhoitoa, vaan mystistä energiaa, jonka vesi muistaa väärin.
Tampereen hevosmessuilla pääsin tutustumaan homeopaattisiin mineraaleihin sekä Himalajan vuorisuolan ja merisuolan oleelliseen eroon.
Voltarenia ja vastaavia kipulääkegeelejä varoitellaan olevan koirille vaarallisen myrkyn. Eivät ne ole, eivät sen enempää kuin muutkaan tulehduskipulääkkeet.
Koirien reseptilääkeitä ei saa omatoimimyydä. Niitä ei saa myöskään tuoda rajan yli kuin kuukauden annoksen ja koiran on oltava mukana.
Homaopatian ja vaihtoehtohoitojen katteettomien väitteiden kumoaminen, debunkkaus, vie niin paljon aikaa, ettei se kannata. Uskovaisiin ei voi vaikuttaa.
Omistajat ja eläinlääkärit diagnosoivat kilpaa koirien allergioita ja useimmiten molemmat aivan yhtä vahvoin perustein: puhtaasti arvaamalla sen mukaan mitä milloinkin kuivamuonan valmistusaineiksi väitetään. Useimmiten kyse ei vaan ole allergiasta, vaan kuivamuonien ongelmista tai yliherkkyydestä.
Jokainen tietää, että koira tarvitsee helteellä nestettä ja syömättömyys on tavallista. Silti koiran pitäisi syödä ja paastopäivät jätetään viileämmäksi ajaksi.
Varsinkin liikkuvien koirien omistajien joukossa nousee usein yksi kysymys yli muiden: miten koiran saa juomaan enemmän. Oikea vastaus ei ole lisätä tonnikalaa tai kissan ruokaa juomaveteen, vaan korjata se asia, joka on rikki. Useimmiten korjattavaa ei edes ole ja halu koiran juottamiseen kumpuaa luulosta sen hyödyllisyydestä.
Kevät tuo mukanaan punkkikeskustelut, jonka jälkeen aletaan keskustelemaan/inttämään ovatko ns. luonnolliset ja myrkyttömät vaihtoehdot parempia koiralle kuin punkeille myrkylliset aineet. Se on selvä, että moiset ovat ainakin punkille turvallisempia.
Merilevän pitäisi auttaa koiran hammaskivessä pehmittämällä sitä ja siten vähentämällä hammaskiven kertymistä. Ehkä näin on, ehkä ei. Yhtä yleisiä tapoja taistella valkoisten hampaiden puolesta on harjata, antaa luita tai ostaa koirien hammashuoltosnacksejä.
Koirien syysnärästys, tai ylipäätään syklinen säätilaan tai vuodenaikaan liittyvä närästys tai vatsan löysyys on tunnettu asia.  Se, että mistä moinen johtuisi, onkin sitten aivan arvailujen varassa.
Meitä huijataan koko ajan. Varsinkin lisäravinteiden, luontaistuotteiden ja koiranruokien terveysväitteissä. Valitettavasti maailma toimii siten, että mitään ei saa suoraan uskoa.
Koiran varvasvammat ovat aina vakavia, vaikka osassa tapauksia toipuminen voikin olla lähellä erinomaista. Riski eläkepäätökselle on kuitenkin aina olemassa. Siksi hoito on oltava nopeaa ja sopivaa.
Kun koiran tassu kukkivat, oli se sitten furua tai jotain, jota kutsutaan allergiaksi, niin asioita on korjattava. Silti perussairasta harvemmin saadaan kokonaan terveeksi ja se syy kaatuu kasvattajien syntitaakkaan.
KatiskaPro kouluttaa osaajia koirien kokonaisvaltaiseen ravitsemukseen. Fraasihirviö, joka yksinkertaistettuna tarkoittaa sitä, että koirien ravintokouluttaja kykenee auttamaan ja opettamaan ihmisiä heidän koiraongelmissaan (poislukien koulutus, sitä ei tehdä) paljon laajemmin kuin ehdottelemalla erilaisia kuivamuonia ja lihoja, tai kuorruttamalla simppeleitä perusasioita huuhaan ja kuvitelman savuverholla. Yksi osa-alue on liikkuvat ja urheilevat koirat sekä niiden ongelmat. Osa materiaalista on
Katiskaa seuraaville ei liene mikään uusi tieto, että minulla meni keväällä hermo. Juksu hiihti jo toukokuussa kaikki yöt pitkin kämppää ja läähätti korvan juuressa. Sillä oli vain yksinkertaisesti kuuma. Ja siitä huolimatta, että koira on tuplaturkkinen ja suurin osa porukasta on sitä mieltä, että turkki menee pilalle, ja se eristää myös kesällä, ja sitä myöten
Avokadon väitetään olevan myrkyllinen koiralle, jonka takia avokadopastan tai guacamolen loppuja ei uskalleta antaa koiralle. Ei se ole myrkyllinen, mutta kivi voi aiheuttaa suolistotukoksen.
Virtsakiteisiin törmää erilailla asetelluissa keskustelunaloituksissa todella usein. Lääkäreillä ei ole useinkaan tarjota virtsakidepotilaan omistajalle oikeastaan muuta neuvoa, kuin Hill’s tai RC, ja raakaa syövien koirien omistajat eivät yleensä haluaisi millään siirtyä takaisin nappulaan. Eikä tarvitsekaan – liha käy myös koiran virtsakideruokinnan pohjaksi.
Hevosmaailman luonnonmukaisen ruokinnan maailma sai hermostumaan. Perusasia on sama kuin ennenkin, eli miten huuhaakusetukset elävät ja voivat hyvin, mutta tällä kertaa asia on kytketty hevosiin. Kaikki pätee, soveltuvin osin, myös koiriin.
… ja lopputuloksena liian laiha eläin. Kun puhutaan sisäelinsairauksien, usein munuaisten, maksan tai haiman hoidosta ruokavaliolla, lopputulos on usein liian laiha. Ja kun eläin laihtuu, elimistö ei enää jaksa – ja sen alkuperäisen syyn lisäksi alkaa pettää myös muut sisäelimet. Elukan päivät alkavat olla luetut, ja (vääränlainen) ruokavaliohoito tulkitaan tehottomaksi. Lähtökohtaisesti ongelma ei ole sairaus,
Kukaan ei koskaan toivo, että jotain pahaa sattuisi. Vielä vähemmän omalle koiralle. Mutta joskus sattuu ja tapahtuu, ja silloin olisi syytä olla valmistautunut jollakin tavalla. Useimmilla on jonkinlainen lääkekaappi kotona ja osalla jopa koiralle oma ensiapulaukku – voit tutustua Katiskassa yhteen vaihtoehtoon mitä moinen voisi sisältää. Mutta kun koiralle sattuu vahinko muualla kuin kotona, niin
No niin. Nyt nostetaan taas koira pöydälle, sille viimeiselle piikille. Koiran lopettaminen aiheena aiheutti melkoisen myräkän viikonloppuna, ja onhan se inhottava aihe. Mutta jokaisen koiranomistajan väistämätön hetki, joka vain on kohdattava. Koirat elävät yleensä Suomen oloissa varsin hyvää elämää, ja niillä on oikeus myös päättää elämänsä hyviin hetkiin, ei kärsimykseen. Kärsimyksen seuraaminen on omistajalle kamalaa
Nesteyttäminen on eräs vakiokysymyksistä, joita urheilevan koiran kanssa treenaavat säännöllisesti esittävät. On oivallettu, että juominen ja nestetasapaino ovat tärkeitä tekijöitä niin koiran suorituskyvyn, palautumisen kuin terveydenkin suhteen. Nesteyttäminen on kuitenkin käsitteenä usein hieman hämärä ja aika ajoin se ymmärretään jopa väärin. Toki on tärkeää, että koira saadaan juomaan, mutta itse juottaminen nesteytyksen nimissä nousee aika