Ripuli

 

Ripuli 1Eräällä kasvatillamme on ripulia. Sitkeä pirulainen, joka on kiertänyt siinä perheessä koko muunkin lauman. Ei mitenkään poikkeuksellista, koska talvi 2010 näyttäisi olevan koirille melkoista ripaskaa. Talvi, pakkaset ja lumi tulivat niin aikaisin. Ripulin hoito ei sinällään ole hankalaa, vaan soveltaen samat hoito-ohjeet pätevät koirille kuin ihmisillekin. Tosin ihmisille suositellaan hiilihappopitoista juotavaa (vanhoina aikoina jaffaa, mutta itseasiassa mikä tahansa kupliva käy kunhan siinä on sokeria – light-juomista ei saa energiaa), mutta saattaa olla hivenen hankalaa saada koira litkimään kuonoon meneviä kuplia. Foorumeilla on melkoisesti kyselyitä koska koiran kanssa pitää mennä lääkäriin ja mitä kaikkea sille voi tai täytyy antaa. Taas kerran tulee sellainen olo, että ovatko ihmiset liian terveitä nykyään, koska eivät kykene hoitamaan eräällä tavalla perussairauksia. Vai pettääkö harkinta ja arvostelukyky lemmikin sairastuessa?

Koirille tulee harvemmin vastaavia mahasairauksia kuin ihmisille. Koirat harvemmin oksentavat vatsapöpön takia, vaan niillä oireena on ripulointi. Oksentaminen ei kuitenkaan ole täysin tavatonta, mutta sen verran harvinaista, että itse harkitsen siinä vaiheessa muitakin vaihtoehtoja, kuten vierasesinettä suolistossa.

Koiran ripulia hoidetaan aivan samoin kuin ihmisilläkin. Paastotaan ja juodaan sen verran mitä on pakko. Oli tauti sitten bakteeri- tai virusperäinen, niin se paranee useimmiten nopeasti itsestään – tyypillisesti päivässä. Jos ripuli pidentyy yli kolmen päivän, koira kuivuu huomattavasti tai menee silmin nähden erittäin huonoon kuntoon, niin suunnataan lääkäriin. Mutta ei aikaisemmin. Jos lääkäriin joudutaan lähtemään, niin koiraa ei viedä lääkäriaseman odotushuoneeseen tartuttamaan muita, vaan se odottaa autossa. Samaten se ulkoilutetaan sellaisessa paikassa, johon muut koirat eivät normaalisti mene.

Usein neuvotaan syöttämään riisiä tai riisin keitinlientä sekä antamaan maitohappobakteereita. Jos kokee turhautumista siitä, että ei pysty auttamaan koiraa, niin toki riisiä voi keitellä. Ei siitä kuitenkaan suurtakaan käytännön apua ole; oikeammin vain varmistetaan, että koira saa nestettä. Yleensä koira kannattaa jättää kokonaan ilman ruokaa. Aikuinen, ripuloivakin, pärjää mainiosti ilman ruokaa muutamankin päivän, kunhan se saa nestettä – samalla säästyvät kodin valkoiset paimentolaismatot. Täydessä paastossa on kuitenkin yksi riskitekijä, varsinkin jos koira juo vähän. Suoli (yleensä perä- ja/tai paksusuoli) saattaa kuivua, jolloin koira alkaa oksentamaan syötyään tai juotuaan miten vähän tahansa. Elimistö eräällä tavalla suojelee itseään, eikä ota vastaan mitään, koska ei pysty siirtämään sitä eteenpäin vatsalaukusta ja ohutsuolesta. Jos koira oksentaa hallitsemattomasti kaiken, niin kynnys lähteä lääkärille täytyy olla matalampi kuin normaalissa ripulissa.

Paasto tarkoittaa paastoa. Silloin ei anneta mitään. Missään nimessä ei anneta mitään hiukankaan hankalammin sulavaa, kuten kuivamuonaa – edes vähäisissä määrin. Ei edes vaikka säkissä lukisi sen olevan kuinka helposti sulavaa tahansa. Missään nimessä ei anneta lihaisia luita tai kasvismössöjä, edes pientä määrää. Jos ripuli pitkittyy ja aletaan antamaan esimerkiksi keitettyä kanaa ja riisiä, niin sitä ei vaihdeta samalla hetkellä normaaliin ruokintaan kun ruoka alkaa pysymään sisällä. Jokainen, joka on itse käynyt läpi kovemman vatsataudin, tietää, että ruuan maistuminen on pikkuisen kehnoa kun vielä ällöttää, eikä sisällä pysy kuin jaffa ja banaani – koira ei ole sen kummempi.

Kun päästään ripulin toisen päivän loppupuolelle, niin koiralle voidaan tarjota lihalientä – edelleenkään riisin keitinliemessä ei ole mitään mieltä. Lihalientä ei kannata tehdä lihaliemikuutioista, koska ne ovat mausteita, eivät ruokaa. Mutta toki niilläkin saa makua veteen ja laihempana riittävästi suolaa, jolloin koira ehkä juo hieman paremmin. Ravinnon korvikkeeksi lihaliemi olisi kuitenkin keitettävä ihan oikeasta lihasta. Joukkoon lisätään hyppysellinen suolaa, pieni ripaus sokeria ja pienen pieni loraus kasvisöljyä.

Ravintotiivisteitä voi antaa, mutta ne kannattaa säästää siihen kun koiran ripuli on pidentynyt ja sille on ehdottomasti saatava kaloreita. Ne eivät nimittäin ole aivan ilmaisia, ja hyöty normaalissa ripulitaudissa on minimaalinen.

Maitohappobakteerien antaminen on yleistä, mutta hyöty yleensä nolla. Suoliston bakteeritasapaino on kohtuullisen herkkä mekanismi ja jokainen kanta pitää myös naapuruston kurissa ja herran nuhteessa. Kun tulee ns. vatsapöpö, niin usein tämä tasapaino järkkyy ja joku bakteerikanta saa yliotteen ja aloittaa laajenemissodan tuhoten muita kantoja. Sinänsä hyödyllinen bakteeri muuttuukin ongelmaksi. Maitohappobakteereilla pyritään palauttamaan tämä tasapaino ja osaltaan parantamaan ripulia. Vaikka tiedetään, että maitohappobakteerien annostelu nostaa niiden määrää suolistossa, niin kaikkea muuta kuin aukottomasti ollaan kyetty näyttämään niiden teho akuutin suolistotulehduksen parantamisessa. Maitohappobakteerit ovatkin lähinnä tukihoitoa, ei varsinaista lääkitystä, kuten useat luulevat. Jokaisella koiralla on laktoosi-intoleranssi, vaikka osa onkin tottunut käyttämään maitoa – oikeammin näiden koirien suoliston bakteerit ovat oppineet pilkkomaan maitosokeria niin, että koiralle ei tule näkyviä oireita: kaasua ja löysyyttä. Mutta tästä syystä on paras varmistua, että käytetty maitohappobakteerivalmiste on tehty esim. ohraan, ei laktoosiin.

Jos haluaa hoitaa koiraa pidemmän kaavan kautta, niin juotavaksi ei tarjota pelkkää vettä, vaan apteekista haetaan pussi tai kaksi Ringeriä – tutummalta nimeltään tippaa. Siinä on elimistön kannalta mineraalit oikeassa suhteessa ja se imeytyy lähes nopeimmalla mahdollisella tavalla. Jos säätää juomaveden sokeri- ja suolopitoisuuksia itse, niin aina on vaarana, että mausteita tulee liikaa. Silloin elimistö pyrkii itse tasoittamaan liian korkean makeuden tai suolaisuuden ottamalla nestettä elimistöstä, ja juottaminen itseasiassa alkaakin kuivattamaan koiraa.

Kasvattiperheemme lähti eläinlääkärille, koska pennun ripuli ei ottanut laantuakseen. Yleensä on nesteytystä sekä antibiootteja, joskus myös oksennusta estävää. Käytetyt antibiootit vaihtelevat lääkärin mukaan, jos omistajalla ei ole näkemystä asiassa. Aikaisemmin Tylosin oli ehkä yleisin ripuliin käytetty lääke, ja sen teho olikin kiistaton. Nykyään lääkärit ovat siirtymässä muihin antibiootteihin.

Kun koiralla on ripuli, niin se on sairas. Sitä ei viedä silloin koirapuistoihin. Sen kanssa ei myöskään mennä metsälenkille, vaikka se pöpelikössä riehuisikin ripulistaan huolimatta. Missään nimessä sen kanssa ei mennä minkäänlaisiin treeneihin, ei agilityyn, ei edes tokoon. Koiran koulutettavuus ei kärsi sairaslomasta.

On yksi ripuli, jonka kanssa ei jäädä kotiin ihmettelemään: parvo. Sen tunnistaa nuorilla pennuilla verisestä ripulista, jonka haju on sanoin kuvaamaton: se haisee kalmalta ja kuolemalta. Parvo on virustauti, johon voi sairastua myös rokotettu koira. Se tarttuu helposti ja on nuorilla (alle 3-4kk) pennulla hengenvaarallinen ja kuolleisuus on korkea. Alle luovutusikäisillä valitettavan usein se tappaa lähes koko pentueen. Koska parvo on virustauti, niin sille ei ole varsinaista lääkitystä. Hoitona käytetään usein aggressiivista antibioottihoitoa suoraan suoneen nesteytyksen kanssa. Aikuisilla parvon tunnistaminen on valitettavasti vaikeampaa, koska niillä se oireilee – jos ylipäätään oireilee – tavallisen tyyppisenä ripulina. Jos kuitenkin edes epäilee parvoa, niin koira on eristettävä täysin muista koirista, eikä sen anneta tehdä tarpeitaan teiden varsille.

Jos koira ripuli pidentyy, niin on syytä aloittaa tarkemmat tutkimukset. Syitä on monia haiman vajaatoiminnasta maksan ongelmiin ja IBS:ään, ärtyneen suolen oireyhtymään. Niitä on hankala korjata kotihoidolla, ainakaan jos ei ole minkäänlaista diagnoosia.

 

Ripuli 2Kuva: MeganMorris

Mitä mieltä olit jutusta?

Klikkaa tähtiä arvostellaksesi

Kiitos!

Harmi, että juttu ei ollut mieleen tai ei auttanut

Jelppaa kehittymisessä

Ei tageja

Seikkaile

Etsi tai selaa Katiskaa, ja hyödynnä mitä tarvitset

Jaa ja saa

Jaa kokemuksia, kysele ja juttele. Joko kommenteihin tai Katiskan naamaan.

Hyödynnä

Jos haluat oppia lisää, niin suuntaa Sumppuun luennoille ja koulutuksiin

Ehkä
joku
näistä?

Lihan korkea fosfori

15 helmikuun 2019 | Jakke Lehtonen | Mineraalit

Mineraalisuola

22 heinäkuun 2018 | Jakke Lehtonen | Lisäravinteet, Mineraalit

Sinkin prosentit

22 maaliskuun 2017 | Jakke Lehtonen | Mineraalit

Fosfori

04 maaliskuun 2015 | Jakke Lehtonen | Mineraalit

Kalsium

28 kesäkuun 2014 | Jakke Lehtonen | Mineraalit
YLÖS